Konsekvensutredning

Konsekvensutredning

På 50- tallet engang fikk Hasvik Kommune fremført elektrisk kraft.  Det er nå om lag 70 år siden.  En må ha lov til å si at det har vært en betydelig utvikling i Hasvik Kommune siden den gang.  Skulle vi ha vært foruten denne kraft- fremføringen for å spare urørt natur?

Over alt i samfunnet ser vi at utviklingen kan få konsekvenser for urørt natur.  Fra et politisk ståsted må det alltid vurderes om nytten for samfunnet er større enn det konsekvensene kan bli for å ta i bruk urørt natur.

Arnfinn Roland skriver i et innlegg på Facebook, sitat:  «Her i Hasvik kommune går partiet «Sammen for Sørøya» i bresjen for å redusere vår siste villmarkspregete natur til ingenting, ved å jobbe aktivt for en storstilt utbygging av vindkraft».
Det er dette en på godt norsk kaller for «fake news».  Hans innlegg er myntet på å skape debatt og å provosere, eller så har han ikke lest seg opp på hva vi har gått til valg på!

I stedet for å lansere usannheter, så bør han konsentrere seg om eget partis politikk, herunder hva AP i regjering fronter i posisjon 2021 – 2025.
Videre bør han ta innover seg hva «det grønne skiftet» innebærer, noe som Hasvik AP har gått til valg på.  Tilrettelegging for det grønne skiftet må i Arnfinn Rolands øyne være selvmotsigende.  Alle bør vite at i det grønne skiftet inngår bl.a havvind.  Det tar ikke vårt lokale AP avstand fra.  De tar heller ikke avstand fra vindkraft på land, kun i inneværende periode.  Hva havvind vil kunne bety for fiskeriene, herunder fiskerikommunen Hasvik, kan det nok sies mye om.

Kommunestyrets vedtak ble jo slik at det er i tråd med hva SfS har gått til valg på, nemlig:
Hasvik Kommune stiller seg positiv til at det blir gjennomført konsekvensutredninger av fornybar kraft i kommunen.  

I stedet for å si nei nå, slik Hasvik AP ønsker å distansere befolkningen fra saken, er vedtaket blitt slik at befolkninga i Hasvik Kommune kan bidra med vurderinger i høringer og møter i ca 2 år før beslutninger tas i henhold til Plan og bygningsloven og Energiloven.  Den muligheten skal vi ikke frata befolkning og samfunnet som helhet.  Allerede nå i høst får vi vite fra NVE hvilke prosjekter som blir sendt ut på høring.  Det vil med andre ord være et «go» eller ikke i forhold til konsekvensutredning.

Som sikkert de fleste kjenner til ble Plan og bygningsloven og Energiloven endret 1.7.23.  Dette gjorde at kommunene selv kan fatte beslutning i denne type saker, eller en kan ta en fot i bakken og vurdere konsekvensene av en mulig utbygging, både positive og negative.  Så er det noen som graver i historia og finner ut hvordan tingene har blitt gjort før 1.7.23.  Det kan jo ha en slags bumerang- effekt. 
Avslutningsvis må sies at en bør ha respekt for hva et lovlig valgt organ har fattet av beslutning og ikke skape seg sin egen virkelighetsoppfatning av denne!

Lars

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *