Orientering om Hasvik- anlegget

Orientering om Hasvik- anlegget

Jeg finner grunn til, etter mye spekulasjon og antakelser fra mange, å orientere om min kunnskap i Hasvik Maritime Senter AS(HMS) og Sørøya Sjømat AS(SSAS).

Jeg er styrets nestleder i HMS og styremedlem/deleier i SSAS.

Jeg må innledningsvis si at jeg ønsker av hele mitt hjerte at fiskerne på stedet Hasvik skal ha gode leveringsforhold.  Det har jeg alltid ønsket og verdsetter.  Jeg ønsker også en betydelig industri aktivitet velkommen.  For å få til det må det nødvendigvis vises vilje og inneha evne til å skape nettopp det.

Nedenfor vil jeg punktvis oppsummere faktum.  For noen kan informasjonen være innlysende.

Leieforholdene
Anlegget ble kjøpt i oktober 2003 og leiearealene ble fordelt på 2 leietakere.  Fra 2008 leide Nergård Sørøya AS 100 % av anlegget.  I og med at SSAS hadde og har en tinglyst leieavtale med HMS, ble ordninga slik at SSAS fremleide sitt leide areal til Nergård Sørøya AS(NSAS).  Slik har det vært frem til 30.6.(30.9.2020) da NSAS sa opp avtalen med SSAS.  Oppsigelsen var absolutt, og det ble ikke anmodet om forhandlinger eller om endrede betingelser i denne avtalen.  NSAS har langt på vei innfridd vilkårene jfr overtakelsesprotokoller i denne delen (ca 40%) av anlegget.

Leiekontraktene
Leiekontraktene har momenter som tilsier at både utleier og leietaker har plikter.  Det som ikke er hensyntatt i kontraktene, reguleres gjennom husleieloven.

HMS- advokat har belyst ansvarsforholdene grundig ift vedlikehold av kai.  Kaias fundamentale vedlikehold (betong korrosjon mm) er utleiers sitt ansvar.  Slitasje og skader under bruk er leietakers ansvar.  Med bakgrunn i 2 uavhengige rapporter om kaias status, hvor anbefalingene er fra «begrenset bruk» til «fraråder bruk», så har leietaker besluttet å ikke bruke kaianlegget.

Styret i HMS
Styret kan bestå av 3-5 personer; 1-2 fra Nergård- konsernet, 1-2 fra Sørøya Sjømat AS og 1 fra Hasvik Kommune.

 Det er generalforsamlingen(årsmøtet/eierne) i HMS som velger sine styrerepresentanter.  Hasvik Kommune kan oppnevne 1 representant, men denne skal også velges av generalforsamlingen(eierne).  

Dette kommer frem av stiftelsesdokument fra 16.10.2003 og i selskapets gjeldende vedtekter.

Normalt sett er det ordfører som representerer Hasvik Kommune utad, men dette kan delegeres.

Styrevervene er personlige og det er derfor knyttet personlig risiko til disse vervene.  Beslutninger som tas må derfor gjenspeile selskapets økonomiske interesser og fremtidige styrke.

Erstatningskrav fra leietaker
Leietaker(deleier) har fremmet et 6- sifret erstatningskrav mot HMS.  Kravet er betydelig, og det har vært behandlet i selskapets styre.  Styret har i flertallsvedtak besluttet å avvise kravet.  Dette er gjort med bakgrunn i anbefalinger fra advokat.  Valg av advokat ble gjort i styremøte 16.11.20 og var enstemmig.

Det betyr ikke at styrets avvisning av kravet er endelig.

Kai reparasjon
Det foreligger pt 1 tilbud på reparasjon av kaien i størrelsesorden 4 mill. kr.  Et alternativt tilbud er pt ikke mottatt av selskapets styre.

En kan imidlertid anta at reparasjonene vil bli høyere, kanskje 4-6 mill kr.  Denne reparasjonen må finansieres eksternt via bank.  Når det foreligger et alternativt tilbud på reparasjon, så må styret ta ei beslutning på videre fremdrift.

Beslutninger i styret
Frem til 9. juli 2020 har beslutninger i selskapets organer, styret og generalforsamlinger, vært enstemmige. I dette styremøtet ble også flere scenarioer drøftet for å møte fremtidige utfordringer, herunder gjeldende leieavtaler.

I styremøte 30.11.20 ble det besluttet å si opp leieavtalen med Nergård Sørøya AS.  Bakgrunn for oppsigelsen var råd fra selskapets advokat.  I hovedtrekk lå følgende bak beslutningen:

1.     Den løpende mulige forpliktelsen (krav om erstatning) måtte begrenses og stoppes.  Det var kun en måte å gjøre det på og det var oppsigelse av gjeldende leieavtale.  Kravet begrenses da til 1. juni 2021.  I motsatt fall kunne kravet ha hengt ved selskapet «til evig tid».

2.       Selskapets kai er ikke intakt for bruk.  Det erkjenner styret og er beklagelig.  Leieavtalen måtte derfor sies opp og styret må forhandle frem en ny avtale, basert på hva vi faktisk har å leie ut frem til kaia blir reparert.

3.       Vilkår i en ny leieavtale må ta høyde for selskapets fremtidige låne og avdragsforpliktelser.  Dagens avtale, som løper frem til 1. juni 2021 har en gjensidig oppsigelsestid på 6 måneder.  Den horisonten er for kort for å kunne forsvare et låneopptak i en størrelsesorden det her er snakk om.

Det er med andre ord ingen begrensninger i bruk av anlegget (60%).  Som nevnt har jo leietaker selv sagt opp leieavtalen som omfatter 40% av anlegget.  De lagerrom og maskinelle innretninger som leietaker har montert og/eller leier, kan selvsagt fritt brukes.  Intensjonen er at en ny leieavtale inngås med nåværende leietaker.  Den må være på plass før finansiering iverksettes.

Selskapets vedtekter
Det er selskapets vedtekter og aksjeloven som regulerer aksjeselskaper.  Aksjesalg bestemmes i aksjeloven, hvis det ikke er spesifikt nevnt i vedtektene.  I dette tilfellet så er det regulert i vedtektene.  Det normale her er at øvrige eiere har forkjøpsrett, men ikke plikt til å kjøpe andre eieres aksjer. 


Aksjer i Sørøya Sjømat AS
Hasvik Kommunes aksjer i Sørøya Sjømat AS kan omsettes etter godkjenning av selskapets styre.  Det er da de andre eierne som har førsteretten til disse.  Hensikten med en slik transaksjon er etter min vurdering meningsløs.  Imidlertid gir det mening å selge alle aksjene i Sørøya Sjømat AS.  Med det så kjøper en også 50 % eierandel i HMS, samt en leierett på ca 40% av arealet i HMS + +.

Siste tilbud til Nergård- konsernet ble framsatt 25.11.20.  Responsen på det var av den uinteressante typen, både for Nergård- konsernet og SSAS.  1 mill kr for et industrianlegg på 4300 m2 og et industri/havneområde på 10000 m2 må sies å være «noe lavt».  Mot tilbudet fra SSAS på 1 mill kr for aksjene i HMS er det ikke mottatt noe respons på.

Så kan en reflektere over…
Av offentlig informasjon kan en lese at Nergård- konsernet de siste 5 år har hatt et positivt resultat på ca 120 mill kr årlig.  Konsernet omsetter for ca 3 milliarder kroner årlig og har en meget god egenkapital status(1,8 mrd).  Hvor henter så Nergård- konsernet sine overskudd?  Jo, Nergård Havfiske AS(trålerflåten) bidrar med i snitt 129 mill kr årlig til konsernets resultat.  Det betyr at øvrige selskaper, herunder den landbaserte virksomheten bidrar med + – kr 0!

Så er det jo også kjent at Nergård- konsernet investerer i nye trålere.  I motsetning til landindustri, så kan en jo forstå det.  Etter mitt syn kan det neppe være tvil om hvor konsernet ønsker å satse. 

Viljen er med andre ord ikke særlig til stede i Hasvik, selv om evnen i høyeste grad er det.

Vi har altså å gjøre med et konsern som ruver betraktelig i det Nord-Norske fiskeri miljøet.  Jeg tenker at situasjonen passer Nergård godt.  De kan fremsette sin dialog slik det passer dem og samspille med “nyttige medspillere” i sakens anledning.

Løsninga for anlegget i Hasvik er særdeles enkel og fullt ut løsbar.  I første instans kan det være i regi av Nergård- konsernet.  Men viljen må være til stede, og den viljen må selskapet med store ambisjoner i Norsk fiskerinæring fremvise!

Lars

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *