Vår fremtid

Vår fremtid

Om 56 år er vårt barnebarn på samme alder som jeg er i dag.  Kanskje har hun fått barn og barnebarn.  Hennes barn og barnebarn skal sannsynligvis leve i året 2120.  Hvilken fremtid har vi da?

Forfatteren Andri Snær Magnason fra Island forsøker å sette tingene i et perspektiv:
Den kjente Vatnajøkull på Island avleverer 185000 liter vann i sekundet over Dettifoss.  Vi kan forestille oss at alt dette vannet er olje og at denne oljen brenner.  185000 liter olje i sekundet er det som pumpes opp av jordas indre.  Dette forbrukes av oss mennesker til ymse formål.

På isbreen Ok, som pr august 2020 er helt tint, er det lagt ned en minnestein som et brev til fremtiden:
«Ok er den første islandske isbreen som mister statusen sin som isbre. I løpet av de neste 200 åra er det forventa at alle våre største breer kommer til å lide same skjebne. Dette minnesmerket blir satt opp for å vitne om at vi vet hva som skjer, og hva som må gjøres. Bare du vet om vi gjorde det».

Vi kan godt være uenig om klimakrisen er menneskeskapt eller ikke.  Årsaken til at f.eks deler av USAs vestkyst brenner og at Stillehavsøyene er truet av høyere vannstand, er en del av de klimaendringene som skjer.  Skjer det fordi vi pumper opp og forbruker olje?

På mikronivået røyking og helse, ble røykelovens far, Dagfinn Høybråten,  i 2004 «hat- objekt» nr 1 blant røykere. I dag er det tilnærmet 100% oppslutning om at det var riktig å innføre restriksjoner ift røyking.  Kall det gjerne en pådytta «gratis» forsikring for bedre helse.

Vi er altså uenig om klimakrisen er menneskeskapt eller ikke.  Vi kan imidlertid ta noen grep alle sammen.  Vi kan forbruke mindre fossilt brennstoff og mer strøm fra fornybare ressurser i stedet for.
Den beslutninga har jo egentlig andre tatt for oss.  Samtidig må vi være villige til å gi avkall på noe for å få dette til.  Kall det gjerne en forsikring.
Vi forsikrer jo husene våre.  Det er imidlertid ikke sikkert at de brenner, men vi vil gjerne bygge opp et nytt et hvis det skjer!

Lenka over guider til en nettside på nrk.no. En meget interessant og forståelig refleksjon som kanskje interesserer flere…


«Om 100 år er allting glemt…»

Lars

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *