Den nye kommuneloven

9. september er det valg på nytt kommunestyre og
fylkesting. Etter kommuneloven skal det
nye kommunestyret konstitueres innen utgangen av oktober. 15 faste representanter får plass i det nye
kommunestyret, det samme som det har vært over lang tid.
I det konstituerende møtet skal det gjøres valg til ulike folkevalgte organ.
Den nye kommunelova av 22. juni 2018 trer i kraft i det konstituerende møtet. Det er gjort noen endringer i loven. Det er også noen supplerende forskrifter.
Hvem som er valgbare er regulert i loven.

I tillegg til å velge medlemmer skal det innen 31.12. året etter konstitueringen vedtas et reglement for delegering og innstilling. Det er den sittende ordføreren som kaller inn til det konstituerende møtet og som leder møtet til ny ordfører er valgt. Minst 2/3 av medlemmene i det nye kommunestyret må være samlet for at det skal kunne gjøre et vedtak.
I det konstituerende møtet skal velges formannskap, ordfører, varaordfører og kontrollutvalg. Regelen er at ordfører og varaordfører skal være medlem av formannskap.
Kommunestyret og formannskap trer i funksjon fra det konstituerende møtet. De andre folkevalgte organene, ordfører og varaordfører trer i funksjon når de er valgt.
Dersom det ikke blir valgt nye medlemmer til et folkevalgt organ i det Konstituerende møtet, skal funksjonstida til de sittende medlemmene utvides til det blir valgt nye medlemmer. Dette gjeld likevel bare til første årsskifte i den nye perioden.
Valg av ordfører og varaordfører er regulert av kommunelovens §6-2 og reglene om flertallsvalg i §7-8. Kommunestyret velger selv ordfører og varaordfører i det konstituerende møtet jfr §7-1, 3. ledd. Ordfører og varaordfører velges for hele valgperioden jfr §6-2. Det er altså ikke lov at 2 kandidater deler på vervet med en periode på 2 år hver. De som er valgbare til vervet som ordfører og varaordfører er bare de faste medlemmene av formannskapet.
Formannskapet må ha minst 5 medlemmer og det er kommunestyret selv som velger medlemmene. Medlemmene og varamedlemmene til formannskapet må være faste medlemmer til kommunestyret og er valgt for 4 år. Dette innebærer at kommunestyret ikke kan omorganisere eller gjøre nyvalg av formannskapet i en valgperiode. Formannskapet kan opprette arbeidsutvalg som må være sammensatt av medlemmer fra formannskapet.
Kommunestyret velger selv kontrollutvalg som på vegne av kommunestyret fører løpende kontroll med forvaltningen i kommunen. Kommunestyret velger også leder og nestleder i kontrollutvalget. Utvalget skal ha minst 5 medlemmer. I den nye loven er det også satt vilkår om at lederen ikke kan være fra samme parti eller gruppe som ordføreren. Det finnes også regler for hvem som IKKE kan velges til kontrollutvalget. Kontrollutvalget er et lovpålagt organ.
Det er kommunestyret som oppretter utvalg og fastsetter hvilke saker dette skal behandle. Et utvalg kan også opprette et arbeidsutvalg som må bestå av medlemmer fra utvalget. Kommunestyret har etter §5-7 rett til å omorganisere eller legge ned et utvalg. Nyvalg av kun et medlem er ikke tillatt.
Kommunene har plikt til å ha tre medvirkningsorgan: Eldreråd, råd for personer med funksjonsnedsetting og ungdomsråd. Det går fram av ny kommunelov § 5-12 at kommunestyret skal selv velge rådene.
For spesielt interesserte finnes hele kommuneloven i denne lenka.