Konsekvensutredning ungdomsskole struktur

Kommunelovens §11-3, sier noe om hva som må til for å få satt en sak på sakslista til et folkevalgt organ. Det kreves at 1/3 av representantene må be om dette.
Representantene Jon-Atle Bjørnø, Gunnar Mauseth, Snorre Sjursen og Lars Hustad (AP), og representantene Geir A. Iversen, Hege Soløy-Sørensen og Kjell Gunnar Johansen (SP), har sendt denne saken til ordfører i dag.
Det var den 16.6.21 i sak 27/21, at kommunestyret gjorde beslutningen om endring av ungdomsskole strukturen i Hasvik Kommune. Saken ble fremlagt uten innstilling. I kommunestyremøte den 10.11.21 hadde ordføreren en redegjørelse om den forutgående politiske prosess. I ordførerens redegjørelse fant hun også plass for å kritisere undertegnede for manglende respekt for kommunestyre representantene, basert på at de fleste av representantene mangler rutine. Hvordan koblingen mellom rutine og manglende respekt opprettes er ukjent for meg, men jeg har mine teorier!
Det synes rimelig å anta at prosesser forut for vedtaket 16.6.21 i kommunestyret, ikke forelå en grundig nok faglig samfunnsmessig utredning og bredest mulig medvirkning om ungdomsskolestrukturen i Hasvik Kommune. En helhetlig konsekvensanalyse er ikke gjennomført.
Bakgrunnen for at denne saken ønskes satt på sakskartet, er det store engasjement fra våre innbyggere/velgere. Dette engasjementet bør vi som kommunestyrerepresentanter være lydhøre for. Det handler om tillit mellom velgere og politikere (Ja, vi har nylig gjennomført en begrenset politiker opplæring). Det er viktig at innbyggerne blir hørt. Det betyr ikke det samme som at en får det som en vil, men at innspillene blir vurdert.
I kommunestyret den 15.12.21 ber vi kommunestyret vedta å gjennomføre en helhetlig konsekvensanalyse om vedtatt ny ungdomsskolestruktur i Hasvik Kommune. Dette burde ha vært gjennomført før vedtaket i sak 27/21 den 16.6.21 ble fattet.
Representanter som er nevnt over, ber kommunestyret fatte følgende vedtak:
- En helhetlig konsekvensanalyse om ungdomsskolestruktur i Hasvik Kommune iverksettes snarest av en ekstern enhet, inklusiv de økonomiske konsekvensene for Hasvik Kommune på lang sikt.
- Konsekvensanalysen legges frem til behandling i kommunestyret og organet tar stilling til videre prosess.
- Prosessene med strukturendringer pauses til en slik analyse foreligger.
- Konsekvensanalysen bør som et minimum inneholde følgende forhold:
- Sosiale og pedagogiske forhold
- Arbeidsmiljø og helseaspekter
- Logistikk konsekvenser
- Samfunnsmessige konsekvenser på kort og lang sikt
- Andre momenter som kan ha betydning for et sammenslått ungdomsskoletrinn